Over sikkelcelziekte en thalassemie

Bij sikkelcelziekte en thalassemie is er iets aan de hand met de rode bloedcellen. Er is iets mis met het eiwit hemoglobine in de rode bloedcel of met de aanmaak ervan in de cel. Hemoglobine is het onderdeel van de rode bloedcel dat zuurstof vervoert. Het is belangrijk voor je lichaam en je gezondheid. Sikkelcelziekte en thalassemie zijn alle twee ziektes waarbij het hemoglobine niet goed werkt. Ze worden met een moeilijk woord ook wel hemoglobinopathieën genoemd. Dit betekent ziekte van het hemoglobine.

Als je alleen drager bent, ben je niet ziek. Het bloedbeeld ziet er wel anders uit dan bij gezonde personen, waardoor het wel opvalt na laboratoriumonderzoek.

Heb je sikkelcelziekte of transfusie afhankelijke thalassemie, dan is sprake van een ernstige ziekte die per persoon in ernst kan verschillen. Je wordt vaak door meerdere specialisten behandeld.

We vertellen hier iets over de onderwerpen die voor sikkelcelziekte en thalassemie hetzelfde zijn. Dat zijn diagnose, erfelijkheid en kinderwens.

 

Veelgestelde vragen

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan OSCAR Nederland via het contactformulier. Zij helpen u graag.

Stel een vraag
Weet u wat u moet doen in een spoedsituatie?
Wat te doen bij spoed