Behandeling van sikkelcelziekte

Behandeling van een kind met sikkelcelziekte

  • Zodra uw kind vast voedsel eet, krijgt het foliumzuur. Dit is een vitamine. Foliumzuur helpt bij de opbouw van rode bloedcellen.
  • Vanaf 4 maanden krijgt u kind dagelijks antibiotica. Dit omdat kinderen met sikkelcelziekte bescherming nodig hebben tegen infecties met sommige bacteriën, die voor hen erg gevaarlijk zijn. Bij koorts of andere tekenen van infectie is het soms nodig om een ander antibioticum te gebruiken (in een hogere dosering dan de dagelijkse).
  • Vanaf het 2e levensjaar krijgt uw kind een inenting (vaccinatie) tegen een bacterie die longontsteking geeft (pneumovax). Vanaf het 5e levensjaar krijgen kinderen deze inenting nog een keer en daarna iedere 5 jaar. Dit zijn extra vaccinaties, naast de vaccinaties van het RVP (Rijks Vaccinatie Programma) die uw kind op het consultatiebureau krijgt. 
  • Kinderen vanaf 4 jaar komen in aanmerking voor de griepprik, die via de huisarts gegeven wordt.

Medicijnen voor sikkelcelziekte
 

  • Soms krijgt een kind hydroxyureum. Dit is een medicijn dat de aanmaak stimuleert van rode bloedcellen die niet in sikkelcellen veranderen.
  • Ook kan een kind een bloedtransfusie krijgen met gezonde rode bloedcellen
  • Gaat u met uw kind naar de tropen? Dan is het belangrijk dat uw kind de benodigde inentingen (prikken, vaccinaties) en medicijnen tegen malaria krijgt.

Hoe gaat het verder bij sikkelcelziekte?

De behandeling kan de klachten van sikkelcelziekte verminderen.
De milt kan te groot worden door de afbraak van rode bloedcellen. Dan kan het nodig zijn om de milt weg te laten halen. Soms kan een stamceltransplantatie sikkelcelziekte genezen.

Behandeling van volwassenen met sikkelcelziekte

Volwassenen met sikkelcelziekte komen voor behandeling en controle bij een internist-hematoloog. De behandeling op volwassen leeftijd bestaat, net als bij kinderen, uit medicatie. Bij volwassenen met sikkelcelziekte komt het vaker voor dat regelmatig wisseltransfusies nodig zijn, bijvoorbeeld na een beroerte of bij ernstige longproblemen (zoals terugkerende acute chest syndroom). Soms is sikkelcelziekte te genezen met een stamceltransplantatie.

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan OSCAR Nederland via het contactformulier. Zij helpen u graag.

Stel een vraag
Weet u wat u moet doen in een spoedsituatie?
Wat te doen bij spoed