Zwangerschap

Zwangerschap bij sikkelcelziekte

Bij vrouwen met sikkelcelziekte geeft de zwangerschap vaak problemen. De bloedarmoede neemt met het vorderen van de zwangerschap toe. Ook de crises kunnen toenemen in aantal en in ernst.
Daarom is het nodig dat een gynaecoloog en een hematoloog de vrouw tijdens haar zwangerschap zeer goed begeleiden. Soms wordt in het laatste deel van de zwangerschap bloedtransfusie gegeven. Ondanks deze voorzorgsmaatregelen is het gevaar op een miskraam groot. De bevalling moet met uitgebreide zorg in het ziekenhuis plaatsvinden.

Zwangerschap bij thalassemie

Bij patiënten met transfusie afhankelijke thalassemie bestaat er een grote kans op onvruchtbaarheid. Mannen hebben vaak een tekort aan mannelijke hormonen en vrouwen hebben vaak een tekort aan vrouwelijke hormonen. Vrouwen met thalassemie hebben vaak ook een onregelmatige menstruatie cyclus. Er zijn ook vrouwen die van nature helemaal nog niet gemenstrueerd hebben. Hierdoor is het moeilijk om op een natuurlijke wijze zwanger te worden.

De ervaring leert dat thalassemiepatiënten kinderen kunnen krijgen. Soms kan men normaal zwanger worden, soms na een hormoonbehandeling of IVF-behandeling. De gynaecoloog kan hier meer informatie over geven. Voor vrouwen met ernstige thalassemie is het van belang dat ze bij een zwangerschap volledig onder controle blijven in het ziekenhuis.

Vrouwelijke dragers van thalassemie hebben een lichte bloedarmoede die toe kan nemen tijdens de zwangerschap. Als er ijzertekort is (wat gewoon is tijdens een zwangerschap) kunt u ijzertabletten nemen. Als het ijzergehalte normaal is, kan foliumzuur de bloedaanmaak bevorderen.

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan OSCAR Nederland via het contactformulier. Zij helpen u graag.

Stel een vraag
Weet u wat u moet doen in een spoedsituatie?
Wat te doen bij spoed