Pijnbestrijding bij sikkelcelcrise

Sikkelcrises kunnen gepaard gaan met hevige pijn.
Het belangrijkste bij de behandeling van pijn bij sikkelcelziekte is een goede pijnbestrijding, in combinatie met veel drinken. Neem de pijnstillers volgens een vast schema in. Hiermee is de werkzame stof van de pijnstiller in een constante hoeveelheid in het lichaam aanwezig is. Dit noemen we een 'spiegel' opbouwen. De pijn blijft hierdoor onder controle en keert dan niet elke keer weer terug.
Bij milde of matige crises is het nemen van paracetamol, of paracetamol in combinatie met diclofenac of ibuprofen soms genoeg pijstilling. Bij een ernstige crisis zijn soms sterke pijnstillende middelen nodig zoals morfine of een ander opiaat om de patiënt de nodige verlichting te geven.

Medicijnkaarten sikkelcelziekte

Het Sophia kinderziekenhuis en Pharos hebben eenvoudige uitleg over zetpillen en pillen om te slikken, de juiste dosering per leeftijd en het afwisselen van verschillende pijnstillers. De medicijnkaarten kun je downloaden. 

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan OSCAR Nederland via het contactformulier. Zij helpen u graag.

Stel een vraag
Weet u wat u moet doen in een spoedsituatie?
Wat te doen bij spoed