Erfelijkheid of hoe kun je het krijgen?

Sikkelcelziekte en thalassemie zijn erfelijke ziektes. Je krijgt het van beide ouders. Daarom hebben vaak meerdere mensen in de familie de ziekte, of zijn drager. Heb je de ziekte, dan krijg je meestal ook ernstige klachten. Als je drager bent dan krijg je zelf geen klachten, maar kun je de ziekte wel doorgeven aan je kind.

Het erfelijk materiaal (DNA) zit in elke cel van je lichaam. De helft van je DNA krijg je van je moeder en de andere helft van je vader.  Het DNA bevat heel veel verschillende genen. Hemoglobine is een eiwit dat uit vier legoblokjes bestaat; twee alfa en twee bèta ketens. Als je de ziekte hebt, dan heb je het foutje in alfa of bèta van beide ouders gekregen.
Heb je het foutje van één van je ouders, dan ben je dus drager van de ziekte en heb je geen ernstige klachten. Dragerschap wordt daarom soms pas aangetoond na bloedonderzoek, juist omdat de drager er zelf geen hinder van ondervindt.

Als er in je familie sikkelcelziekte of thalassemie voorkomt, dan worden vaak ook familieleden getest op de ziekte of dragerschap. Dit is vooral bij een kinderwens belangrijk om te weten.

Veelgestelde vragen

Weet u wat u moet doen in een spoedsituatie?
Wat te doen bij spoed