Sikkelcelziekte

Ziektebeeld

Bij sikkelcelziekte is het hemoglobine in de rode bloedcellen anders van vorm door een klein foutje in het DNA. De rode bloedcellen kunnen dan de vorm van een halve maan of sikkel krijgen, vandaar de naam sikkelcelziekte.

Door de sikkelvorm worden de rode bloedcellen sneller afgebroken en heeft de patiënt bijna altijd een bloedarmoede. Mensen met sikkelcelziekte in Nederland hebben vaak Surinaamse herkomst of komen van de Nederlandse Antillen, Curaçao of Afrikaanse landen (Ghana) Mediterrane of Aziatische gebieden.

Lees meer over de verschillende vormen van sikkelcelziekte op de website van OSCAR Nederland.

Hoe vaak komt sikkelcelziekte voor?

Het aantal patiënten met sikkelcelziekte in Nederland wordt geschat op 2000, waarvan de helft kinderen. Per jaar komen er 60 tot 80 nieuwe patiënten bij. Het aantal nieuwe ziektegevallen dat met de hielprik bij baby’s wordt gediagnosticeerd ligt tussen de 40-60 per jaar. Door migratie komen er ook oudere patiënten bij.

Toekomst

Als je sikkelcelziekte hebt, kun je een redelijk normaal leven leiden. Je kunt werken, sporten en reizen. Vrouwen kunnen gewoon zwanger worden.

Zorg dat iedereen weet dat je sikkelcelziekte hebt en weet wat dat is, zodat ze je beter begrijpen en kunnen ondersteunen. Het is belangrijk dat je goed behandeld wordt en dat je artsen, familie en vrienden je steunen. Ondanks de behandeling leven mensen met sikkelcelziekte korter dan de rest van de bevolking. Dit komt door gevolgen van de ziekte.

 

Veelgestelde vragen

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan OSCAR Nederland via het contactformulier. Zij helpen u graag.

Stel een vraag
Weet u wat u moet doen in een spoedsituatie?
Wat te doen bij spoed